de troost poli
  • home
  • counselling & therapie
    • verlies- en rouwtherapie
    • geestelijke zorg
  • vieren & herdenken
    • huwelijksvieringen
    • uitvaarten
  • poëzie & proza
    • klassieke sonnetten
    • gedichtenreeksen >
      • verpleeghuispsalmen
      • waken
      • banale mythen
      • tien gedichten voor Maria
    • losse gedichten
    • korte verhalen
    • kerstverhalen
    • columns zorg
    • columns zelfspot
  • studie & onderzoek
    • liturgische handschriften
    • Cornelis van Wijkerslooth
    • ethiek in de zorg
    • hoogbegaafdheid
    • astronomie en ruimtevaart
  • iets over mij
  • contact
Christian van Zitteren
  Counselling en therapie bij levenspijn, zinloosheid en verlies

Het beste leven is een gewoon leven

7/1/2015

0 Opmerkingen

 
​Wanneer je al wat langer op deze aarde rondloopt dan weet je: zoveel mensen, zoveel meningen.

Op mijn eerste werkdag van het nieuwe jaar sprak ik binnen een kwartier twee mensen die daarvan het levende bewijs waren. De eerste was een man die me vertelde dat hij zó opgelucht was dat de feestdagen weer achter de rug waren. Sinds hij opgenomen was, leek het wel alsof de familie uiteen viel, de gezelligheid verdampte en het gemis met de dag groter werd. De feestdagen confronteerde hem te veel met alles wat hij kwijt was geraakt.

Meteen daarna sprak een vrouw me aan die duidelijk maakte dat ze het maar wat jammer vond dat de heerlijke decembermaand al weer voorbij was. Want sinds ze hier in huis woonde was ze zoveel kwijtgeraakt, ze zag haar familie veel minder dan eerst, en de sfeer was natuurlijk heel anders dan thuis. En daarom had ze juist zo genoten van de kerstdagen. Ze kreeg bijna tranen in haar ogen toen ze zag dat de kerstbomen afgetuigd werden.

Even later beklom ik de trap (u snapt het natuurlijk, mijn goede voornemens…) en schudde verwonderd mijn hoofd. Beide mensen hadden dezelfde ervaringen, maar verbonden daar tegenovergestelde conclusies aan. Vaak zeggen we dan: ja, het zal de aard van het beestje wel zijn. Maar dat is het niet alleen, denk ik. Zoals sporters zichzelf kunnen aanpassen tot het verrichten van prestaties waartoe ze dachten niet in staat te zijn, of zoals studenten soms grote moeite moeten doen om zich bepaalde kennis of vaardigheden eigen te maken, zo kunnen ook wij onszelf leren om op een gunstige manier met de werkelijkheid van alle dag om te gaan. Een manier die ons vooruit helpt, in plaats van ons tegenhoudt.

Anders gaan denken. ‘Omdenken’ noemen ze dat tegenwoordig. En die kunst komt, opvallend genoeg, met de jaren. Ga zelf maar eens na: als jongeling had je allerlei verlangens, wilde je van alles. En naarmate je ouder werd, kon je genoegen nemen met minder, meer genieten van kleinere dingen. Waar de jeugd uitkijkt naar een verre spannende vakantie, daar verlangen vele oudere mensen naar een gewoon leven. ‘Het beste leven is een gewoon leven’, formuleerde iemand het eens. En dat blijkt zo te zijn. Wij mensen zijn het gelukkigst wanneer we ons dagelijkse, kleine leven kunnen leiden. Wanneer alles ‘gewoon’ is. En dat komt natuurlijk omdat je gaandeweg de ervaring krijgt dat het gewone niet vanzelfsprekend is. Dat wil niet zeggen dat we elkaar een saai leven toewensen, maar wel dat we elkaar toewensen oog te hebben voor de gewone dingen, die vaak zo buitengewoon zijn.
0 Opmerkingen

"Ik zou er wel een boek over kunnen schrijven..."

19/9/2013

0 Opmerkingen

 
​Hoe vaak horen we het mensen niet zeggen: “Ik zou er wel een boek over kunnen schrijven!” Het is een gevleugelde uitspraak van mensen die al het een en ander in het leven hebben meegemaakt. Betrapt u zichzelf er ook wel eens op?
Wanneer je al heel wat jaartjes op deze aarde rondloopt, dan heb je ook een heel verhaal te vertellen. Mooie dingen, maar vaak ook moeilijke momenten, pijnlijke gebeurtenissen…

“Dat is met geen pen te beschrijven”, dat is ook zo’n uitspraak. We zeggen ermee dat anderen toch niet kunnen begrijpen wat we allemaal hebben meegemaakt en hoe diep dat heeft ingegrepen in ons leven. Het leven laat sporen na, littekens soms.

Iedereen heeft zijn levensverhaal, maar er zijn inderdaad maar heel weinig mensen die er ook echt een boek over schrijven. En dat is eigenlijk heel jammer.
Hoeveel schitterende verhalen van mensen gaan er niet verloren? Gewoon, omdat ze niet opgeschreven worden. Gewoon, omdat niemand er naar vraagt.
Velen willen hun kinderen en kleinkinderen niet ‘lastigvallen’ met verhalen van vroeger, met geklaag over moeizame momenten uit hun levensgeschiedenis.
Maar het verhaal dat ieder mens te vertellen heeft, is uniek. Jouw levensverhaal is het verhaal van wie je bent, van wat je bent. Alles komt samen in je levensverhaal, je hele wezen.

Wanneer mensen de gelegenheid krijgen hun verhaal eens rustig en uitgebreid te vertellen, gaan er harten open, gaan ogen stralen. Door de verhalen te vertellen ga je zelf ook de rode draad van je leven zien, waardoor het meer kleur krijgt, maar ook meer betekenis. Je leert zelf de zin van je leven zien. En dat is grote winst. Dan weet je weer waar je het allemaal voor doet.

De zorg voor het levensverhaal is belangrijk. Die verhalen zouden gekoesterd moeten worden. Ook door de mensen die zorgen. Want dan is een mens opeens geen nummer meer, geen cliënt of patiënt, maar een individu. Zou je niet anders met iemand omgaan als je haar of zijn pesoonlijke geschiedenis zou kennen?
We zouden vrijer mogen zijn in het vertellen van onze verhalen, maar ook in het vragen naar de verhalen van de mensen om ons heen. Het is boeiend, interessant, noodzakelijk, en leuk. Tenslotte is gedeelde smart ook halve smart en gedeelde vreugde dubbele vreugde.

Soms hoor ik wel eens zeggen: “Ik heb maar niks gezegd, ze hebben toch geen tijd…” Maar misschien dat die tijd wel gemaakt wordt als er een boeiend persoonlijk verhaal op tafel komt. Misschien snijdt het mes wel aan twee kanten.
Van verhalen word je rijker, zowel door ze te delen, als door ze te horen.
En in de zorg is het levensverhaal essentieel, om die mevrouw of meneer niet als een aandoening te zien, maar als een individu met een boeiend en rijk leven, die het waard is om voor te zorgen.
0 Opmerkingen

Grip op het leven

12/7/2012

0 Opmerkingen

 
​“Pater!” hoorde ik pas geleden in de gang roepen. De vrouw bleek mij te bedoelen. Ik draaide me naar haar om en vroeg haar wat ze op het hart had. “U steekt toch zeker wel een kaarsje aan vanavond hè? Doe maar een dikke! Het zal nodig zijn.” Ik vreesde dat haar verteld was dat ze aan een akelige ziekte leed en dat ze het aan haar kinderen moest gaan vertellen, maar nee hoor. Ze bedoelde de voetbalwedstrijd waarin het Nederlands elftal die avond zou gaan schitteren. Althans dat hoopte ze. En hoewel ik weinig warme gevoelens koester voor voetbal, beloofde ik haar die kaars te branden. Dat stemde haar gerust, en opgewekt schuifelde ze verder met haar rollator waaraan oranje vlaggetjes geknoopt waren.

Verwonderd keek ik haar na. Haar leven zou in geen enkel opzicht veranderen, of Nederland nu een klaterende overwinning zou boeken, of smadelijk met 10-0 ten onder zou gaan. Toch was het voor haar belangrijk. Zelfs zo belangrijk dat ze de Allerhoogste voor haar karretje wilde spannen om die overwinning af te smeken.

We proberen op allerlei manieren grip te krijgen op het leven. Het te ‘begrijpen’. We willen snappen waarom dingen gebeuren, en het liefst willen we dat kunnen beïnvloeden. Maar telkens komen we er achter dat er vaak geen oorzaak is waarom iets gebeurt. Vooral op de belangrijkste gebieden van ons leven. Ziekte is geen straf ergens voor, en tegenslag heeft vaak geen reden. Slechte dingen gebeuren gewoon. En dat kunnen aanvaarden is de echte levenskunst. Maar dat valt niet mee. We willen graag iets of iemand de schuld kunnen geven, maar wie? Er is geen schuld. Het is er gewoon.
Bij voetbal hebben we tenminste nog de keeper, of de coach, om een uitbrander te geven als het misloopt.
In het echte leven kunnen we kwaad worden op onszelf, op de dokter, op God, op de hele wereld... maar we weten wel dat die niet écht de oorzaak zijn van de ellende die ons overkomt.

Een kaarsje opsteken voor de afloop van een voetbalwedstrijd is misschien nutteloos, maar niet zinloos. Het is een symbool van de hoop die in ons leeft. De hoop en het vertrouwen. En dat is belangrijk. Juist bij tegenslagen die zo zinloos lijken. Dan hebben we inspiratie, begeestering, nodig. Om tegen de stroom van de ellende op te roeien. Het hoofd boven water te houden.

En het gaat natuurlijk niet om dat kaarsje. Iedereen heeft wel iets dat innerlijke kracht geeft. Daardoor worden we ook buigzaam. Zodat we niet bij de eerste tegenslag breken, maar terugveren en overeind blijven. Op die momenten zijn we vaak sterker dan we zelf dachten.
0 Opmerkingen

Aandacht op recept

2/1/2012

0 Opmerkingen

 
​Hebt u de ballen en de kerstguirlandes  nog in huis hangen? Of was u blij dat u het hele boeltje weer snel kon opruimen?  In dat laatste geval hoort u volgens mij bij de meerderheid van de Nederlandse  bevolking. De kerstaankleding begint steeds vroeger, maar we hebben er dan ook  eerder genoeg van. Dat is natuurlijk niet zo vreemd. De slingers en de glimmende  engeltjes denderen eind september al in de winkels binnen. Tegen de tijd dat het  kerstmis is, zijn we allemaal al zo overvoerd, dat het onze oren uit  komt.

U weet waarschijnlijk nog hoe het was.  Het kerststalletje en eventueel de boom werden pas enkele dagen voor kerstmis  gezet, en bleven staan tot minstens Driekoningen, 6 januari. Een enkele  fanatiekeling hield het zelfs vol tot Maria Lichtmis, 2 februari.

Het is een kenmerkend verschijnsel dat  we overal wel zien. Waar we vroeger vierden vanáf een bepaalde feestdatum, nemen  we tegenwoordig een lange aanloop en vieren we tót aan het feest zelf. En daarna  is het ook meteen afgelopen. Dan willen we weer naar het volgende.

Het tekent hoe we als mensen in deze  maatschappij veranderd zijn. We leven onszelf vooruit, we kunnen niet wachten en  nemen snel een voorschot, maar als het zover is, dan verveelt het ons ook weer  snel. Er wacht immers weer iets nieuws dat onze aandacht opeist. We leven minder  geconcentreerd, meer 
versnipperd.

Maar wat als we met die mallemolen niet  meer kunnen meekomen? Wat als we helemaal niet zoveel moois en nieuws te  verwachten hebben? Wat als onze verwachting beperkt blijft tot de dag van  vandaag, de therapie van morgenmiddag, of de boterham van vanavond? Horen we er  dan niet meer bij? Zijn we dan geen volledige mensen meer? Hebben we dan niks  meer te willen?

Het is pijnlijk als het leven ons een  beetje buitenspel gezet heeft. “Waar heb ik dit aan verdiend?” is niet voor  niets een veel gehoorde vraag. En het is soms gemakkelijk om te zeggen: je moet  leren genieten van de kleine dingen. Maar het is helemaal niet gemakkelijk om  dat aan te moeten horen. Want je wilt nog zoveel, en het lukt je niet  meer.

Een nieuw jaar is niet altijd een jaar  vol nieuwe kansen en mogelijkheden. Daar mogen we niet zomaar aan voorbijgaan,  terwijl we verder rennen naar het volgende opwindende moment in ons  leven.

Ik wens alle mensen, in de hoge  versnelling én in de lage versnelling, dat we oog hebben voor elkaar, elkaars  verdriet en worsteling verstaan en elkaar helpen om zoveel mogelijk mens te  kunnen zijn. Aandacht is gelukkig niet op recept, maar los te verkrijgen, het  hele jaar door. Ook in het nieuwe zorgpakket!
0 Opmerkingen

Uitgerenoveerd?

29/11/2011

0 Opmerkingen

 
​Na jaren van breken en bouwen, sjorren  en sjezen, zuchten en steunen, nadert de renovatie van ons huis zijn voltooiing.  Sommigen hadden de moed al bijna opgegeven ooit bij leven en welzijn het  eindresultaat te zien, terwijl anderen dagelijks nieuwsgierig de ontwikkelingen  op de voet volgden.

De gesprekjes tijdens het soms lange  wachten op de lift, met name op de begane grond, hadden tijdenlang bijna geen  ander onderwerp. Je werd ook telkens met je neus op de feiten gedrukt. En vooral  ook: met je oren. Soms werd er een blik van verstandhouding of een knipoog  uitgewisseld. Dat was genoeg.

Ik denk dat ik wel mag zeggen dat het  mensen veel gekost heeft. Gemoedsrust, een stukje geestelijk welzijn. Slaap.  Zenuwen. Je kon er ook niet zomaar aan ontsnappen.

Frustratie, woede en onbegrip maakten  geleidelijk aan plaats voor gelatenheid en onverschilligheid. Slechts een  enkeling had de moed om te zeggen: ‘Wacht maar, tot het klaar is. Als de moeder  gebaard heeft en haar kind in de armen houdt, denkt zij niet meer aan de  pijn!’

Houd het maar eens vol! Van ouderen wordt vaak gezegd dat ze minder flexibel zijn, dat weet u natuurlijk, maar voor de manier waarop de bewoners met de overlast van de renovatie om zijn gegaan,  neem ik diep mijn petje af. Dat mag ook wel eens gezegd zijn.

Maar zijn we daarmee uitgerenoveerd?

Nee, ik vrees van niet. De échte  renovatie kan nu pas beginnen. Renovatie betekent letterlijk “vernieuwing”. De  vernieuwing van een gebouw is enkel een voorwaarde om aan betere zorg te bouwen.  Een noodzakelijke voorwaarde weliswaar, maar toch slechts een voorwaarde. Een  middel, en geen doel in zichzelf. De échte vernieuwing moet komen uit de mensen de medewerkers, voor wie een vernieuwde en stimulerende omgeving een inspiratie kan zijn, om nog betere zorg te leveren. En wat verstaan we daaronder? Dat iedereen zijn taken nauwgezet uitvoert? Slechts ten dele. Betere zorg betekent: de mens zien in de cliënt, het verlangen horen in de vraag (of in het zwijgen), mét iemand zijn en niet alleen maar bíj iemand. Elke dag opnieuw, elk moment opnieuw. Dat vergt een vernieuwde houding. Een vernieuwde houding die past bij een vernieuwd huis. Wat een uitdaging! Vaak gebeurt het natuurlijk al, maar soms  merk ik het ook bij mezelf, dat je de taken ziet die voor je liggen, en minder de bewoners omwille van wie je die taken uitvoert. Die bewoners zijn immers het fundament van dit huis. Als we niet daarop bouwen, dan bouwen we op los zand.
0 Opmerkingen

De spelende mens

14/10/2011

0 Opmerkingen

 
​Om mezelf in de waan te laten dat ik  gezond leef, neem ik hier in huis meestal de trap. Tijdens één van mijn  zwerftochten door het trappenhuis zag ik enkele weken geleden opeens in mijn  ooghoek iets bewegen. Het leek waarachtig wel of er iemand stond te zwaaien.  Eerst meende ik nog dat mijn zintuigen me in de steek hadden gelaten, maar nee  hoor. Door de ruiten van de huiskamer op een zekere afdeling zag ik een  volwassen mens staan springen en met de armen staan wapperen voor een  televisie-scherm. Serieus!

Mijn eerste reactie was er één van  verontwaardiging. ‘Zijn we al zover gezonken in de zorg,’ zo somberde ik in  mezelf, ‘dat we ouden van dagen als kleine kinderen moeten behandelen door ze  bezig te houden met achterlijke computer-spelletjes?’

Ik dacht ogenblikkelijk aan mijn eigen  woonkamer thuis, waar enkele enthousiast stuiterende kinderen ook verwoede  pogingen hadden gedaan om mij van de lol van computer-games te overtuigen.  Het was hen niet gelukt. Tot hun stomme verbazing pakte ik liever een boek.  Misschien ligt het aan mij.

Terug naar de huiskamer op die  afdeling. Ik wilde dat fenomeen natuurlijk van dichterbij gadeslaan. De mensen  hadden reuze lol, bleken zich opperbest te vermaken en er heerste een opgewonden  stemming van vrolijke competitie. Bewoners moedigden elkaar aan en gaven elkaar  complimentjes.

Tegelijk zag ik hoe op andere momenten  de nieuw gerenoveerde huiskamers vaak leeg blijven, of bevolkt door een enkele  bewoonster, die vertwijfelt in het rond staart met een blik of zij de laatste  mens op aarde is.

Ik had het natuurlijk weer eens bij het  verkeerde eind. De mens is niet alleen een homo sapiens, een denkende mens, maar  vooral ook een homo ludens, een spelende mens. Veel mensen merken op dat er in  huis vaak zo weinig contact is tussen bewoners onderling. De computer is in dit  geval niet zozeer een middel om mensen koest te houden, zoals soms wel met  kinderen gebeurt, maar een middel om te verbroederen en te verzusteren. En ja  natuurlijk, zullen allerlei therapeuten zeggen, de beweging is goed, en de  hersenen blijven aan de gang; ook niet verkeerd… Maar wat mij betreft is de  grootste winst toch wel, dat mensen elkaar - door zo’n dom ding - weer  weten te vinden, en echt met elkaar in contact zijn. Plezier hebben.

Ik zal een spelcomputer dus nooit meer  een dom ding noemen, het is een zegenrijk apparaat. Laat mijn kinderen maar niet  horen dat ik dat gezegd heb.
0 Opmerkingen

Gedenk te leven

2/11/2010

0 Opmerkingen

 
​Op oude kerkhoven zie je wel eens de  spreuk staan ‘Memento mori’. Dat wil zeggen ‘Gedenk te sterven’, oftewel ‘Mens,  denk eraan dat je sterfelijk bent’. Nou is dat niet de meest opgewekte  reclamspreuk, maar het is natuurlijk wel een diepe waarheid. Toch hoeven de  meeste mensen daar niet attent op gemaakt te worden. Ouderdom komt vaker dan ons  lief is met gebreken, en dat betekent dat ons lichaam ons vanzelf al met de neus  op de feiten drukt.

Zeker zo begin november worden velen  door dergelijke gevoelens beslopen. Het weer wordt guur en kan ons wat somber  stemmen. Allerzielen, de herdenking van al onze lieve doden, valt natuurlijk  niet voor niets in dit seizoen. De herfst zelf lijkt ons al te zeggen: alles is  sterfelijk en vergankelijk.

Het herdenken van de mensen die we  verloren is belangrijk. Niet omdat we ons zo graag met de dood bezig houden,  maar juist omdat we met ons leven bezig zijn. Terugkijken en koesteren wat je  dierbaar is, was en blijft, draagt bij aan een positieve waardering voor het  leven. Wie de rijkdom aan herinneringen die je gedurende je leven hebt  opgebouwd, levend kan houden, die houdt zichzelf levend. Ons leven krijgt  betekenis door de weg die we gegaan zijn. En de mensen die we op die weg hebben  ontmoet. Als we in staat zijn om dat was ons altijd dierbaar geweest is, vast te  houden, dan houden we onze eigen kern vast. De essentie van ons leven blijft dan  overeind. En dan kunnen dingen daar omheen eventueel wegvallen. Dan blijven we  toch wie we zijn.

Wat dat betreft zou het veel beter zijn  om te zeggen: ‘Gedenk te leven’. Want we vergeten zo vaak te leven. Te genieten  van het moment. We hebben bijvoorbeeld spijt over vroeger, we maken ons zorgen  over de toekomst, en vandaag ontglipt ons daardoor. ‘Mens, denk eraan dat je nu  leeft!’

Onlangs las ik een mooie uitspraak. Hij  luidt: De traditie eren is niet de as bewaren, maar het vuur brandend houden.  Dat is herdenken. We vertellen de verhalen van mensen. Niet om hun leven vast te  houden, maar om de inspiratie die van hen uitging verder te dragen. Voor nieuwe  generaties, maar ook om zelf geestelijk op de been te blijven.
0 Opmerkingen

Vakantiekolder

3/8/2010

0 Opmerkingen

 
​Uw familieleden en verzorgenden zijn  weer terug van wat doorgaans “een welverdiende vakantie” heet. Misschien bent u  zelf ook nog wel even weggeweest. Of zo’n vakantie inderdaad “welverdiend” is,  durf ik niet te beoordelen, maar wel weet ik dat mensen er zeer aan toe kunnen  zijn. Even aan de sleur van alle dag kunnen ontsnappen is een weldaad, die de  geestelijke gezondheid behoorlijk ten goede komt.

Tenminste, als vakantie ook rust en  vrijheid betekent.

Maar wat hoor je overal? Mensen hebben  tijdens de vakantie zoveel ondernomen, dat ze na de vakantie gewoon bekaf zijn.  De vakantie is vaak geen tijd meer om te herademen, maar een tijd om het meeste  uit het leven te halen, omdat je de rest van het jaar klem zit in werk en  afspraken. “Eigenlijk zou je na je vakantie twee weken vrij moeten hebben, om  ervan uit te rusten,” hoorde ik onlangs een collega verzuchten. Deze persoon had  er zo belabberd uitgezien, dat ik medelijdend gevraagd had hoe lang het nog  duurde voordat hij met vakantie mocht. “Ik kom net terug,” was zijn klagende  repliek.

Het opende mijn ogen een beetje. Nou  wordt er wel vaker gezegd dat de wereld op zijn kop staat, maar dit leek  inderdaad de omgekeerde wereld wel. Het oude symbolische verhaal van God die in  zes dagen de wereld schiep en de zevende dag gebruikte om uit te rusten van zijn  werk, zou door efficiënte wereldburgers van vandaag onmiddellijk herschreven  worden in: “En de zevende dag haastte God zich op een drafje naar een ander  heelal, om daar ook nog van alles te scheppen, waar hij de hele week niet aan  toe gekomen was. Vervolgens kwam God terug met een fikse burn-out, en was  hij pas na enkele eeuwen weer enigszins aanspreekbaar.”

Wat een vakantiekolder. Nou wil ik  natuurlijk niemand verplichten om tijdens de vakantie drie weken onbeweeglijk op  de bank te gaan liggen. Maar het blijft een eigenaardig verschijnsel, dat we  doen alsof het echte leven zich enkel tijdens vakantieperiodes afspeelt. We  zouden vergeten dat het leven van alle dag de moeite waard is om iets van te  maken. Wie dat gevóel kwijt is, komt op een slecht moment tot de ontdekking dat  hij zijn hele léven kwijt is. Het is ongemerkt voorbij gegleden, omdat we zaten  te wachten op een bijzonder moment, en vergaten van het alledaagse iets  bijzonders te maken.

Wanneer we de kunst verstaan om van een  gewone dag een bijzondere dag te maken, dan hebben we elke dag vakantie. En dat  kan al met kleine dingen.
0 Opmerkingen

De hitte van de dag

27/7/2010

0 Opmerkingen

 
​Het is ook altijd wat. Eerst hebben we  er maanden om gezeurd, en toen het kwam, was het te veel en te lang. De hitte  bedoel ik.

Het weer laat zich niet beïnvloeden. En  wij kunnen er eigenlijk niet aan tsnappen, of ons er tegen wapenen. Alle  ventilatoren, kannen water, ijs en bouillon ten spijt. Op een gegeven moment  voelt het alsof de hitte bezit van je neemt, bij je naar binnen sluipt en je van  binnenuit bestookt. Voor sommige mensen was het dan ook te veel. En dat kan ons  droevig stemmen.

De hitte van de dag kunnen dragen is  een kunst. Niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk. De afgelopen weken kwam  ik met grote regelmaat bewoners tegen die in de gang op een stoel of hun  rollator waren neergezegen, en daar puffend en zuchtend betere tijden leken af  te wachten. Een soort omgekeerde winterslaap, zeg maar. En als je dan aan de  praat raakte, bleek vaak al snel dat het niet (alleen) het weer was, dat mensen  parten speelde. De hitte van de dag… het komt op allerlei manieren op mensen  af.

Soms kun je het benauwd krijgen van wat  het leven je brengt. De moeilijke dingen waar je niet om vraagt, maar die je wel  op je bordje krijgt. Je gaat zelf achteruit, er is iets aan de hand met de  gezondheid van een kind, een zus, een vriend. Er zijn geldproblemen, je krijgt  dingen niet geregeld… en telkens stijgt het kwik van je eigen thermometertje  weer een graadje verder. Soms kun je het gevoel krijgen: hoe moet ik het nog  uithouden? Hoe kan ik staande 
blijven?

Als er oplossingen in poedervorm zouden  bestaan, waarbij je alleen maar even hoefde te roeren om het op te lossen, dan  zouden we die wel bij de bouillon stoppen. Maar zo eenvoudig is het niet. Dat  heeft het leven in al zijn rijkdom en armoe ons wel geleerd. Een verlies moet je  aanvaarden, dat weten we allemaal. Maar dat wil niet zeggen dat zoiets zonder  slag of stoot gaat. En wie klap op klap krijgt, kan het gevoel hebben zijn  veerkracht kwijt te raken.

Juist op die momenten is het belangrijk  dat we bij onszelf opnieuw gaan zoeken naar de fundamenten van ons leven. Wat is  nou uiteindelijk belangrijk voor mij? Wat geeft me plezier en voldoening?  Waaruit put ik troost en kracht? Dat is voor iedereen verschillend, maar die  bronnen zijn er wel. Misschien moeten we eerst een hoop ballast uit ons leven  opzij schuiven voordat we de deksels van die bronnen kunnen hervinden, maar ze  zijn er wel. En ze brengen verkoeling, wanneer het leven ons verhit  heeft.
0 Opmerkingen

Donkere gang, lichte tred

22/6/2010

0 Opmerkingen

 
​Klagen zit een beetje in onze  volksaard. En dat is ook niet zo erg, want het kan de dag soms draaglijker  maken. Zolang je maar in de gaten blijft houden dat het spel is. De meeste  mensen slagen daar wonderwel in. Dan hebben ze eerst uitgebreid hun nood  geklaagd, en daarna besluiten ze met een wijsheid als: ‘Ach ja, we doen het er  maar mee. Het is toch zoals het is’.

Zo wordt er hier in huis nog wel eens  geklaagd over het huis zelf. Begrijpelijk. Mensen vinden de gangen te donker, de  liften te klein en te langzaam en noem maar op. En er wordt gelukkig wel  gerenoveerd, maar dat brengt dan weer verhuizingen met zich mee. En dus heel  veel onrust en onzekerheid. Een noodzakelijk kwaad. Veel bewoners hebben het  gevoel dat er met hen gesold wordt. Oude bomen moet je niet verplanten. Hoe dan  ook, alles bij elkaar tast het de levensvreugde en het geestelijk welbevinden  van sommige mensen aan.

Een noodzakelijk kwaad, wordt er  gezegd. Zoals een operatie in het ziekenhuis om iemand beter te maken. Het is  onaangenaam en het doet pijn, bovendien is de tijd er naar toe spannend en  onzeker. Maar als het achter de rug is, dan zal alles beter zijn dan te  voren.

Dat mag zo zijn, maar er hoeft niet  alleen gezegd te worden dat straks alles beter is. Echte zorg (en dat is: samen  als bewoner en medewerker mens voor elkaar zijn) betekent ook dat je oog hebt  voor de pijn en het verdriet van dit moment. Aandacht durven hebben voor een  traan, een gebaar, een uiting van moeite met het leven van vandaag.

Aan de andere kant kunnen we zelf  natuurlijk ook ons steentje bijdragen door te proberen alles met een korreltje  zout te nemen. Inderdaad te zeggen: ‘Ach ja, we doen het er maar mee.’ Geluk zit ‘m niet in stenen en cement, maar tussen je oren. Als ik op een andere manier  naar mijn dag durf te kijken, zie ik niet meer de donkere gang, maar de lieve  mens waar die gang me naar toe leidt. Dan zie ik niet meer de lange wachttijd  bij de lift, maar de mogelijkheid om naar beneden of naar buiten te  gaan.

Of beter: dan zie ik die nog wel, maar  ik heb er geen last meer van. Want de omstandigheden kan ik niet veranderen,  maar wel de manier waarop ik daarmee omga. En dan blijven de gangen voorlopig  donker, maar mijn tred er doorheen zal licht zijn.
0 Opmerkingen
<<Vorige
Volgende>>

    Columns voor de zorg
    ​

    Author

    Christian van Zitteren
    geestelijk verzorger
    verlies- en rouwtherapeut
    theoloog
    ​historicus

    Archives

    November 2022
    Maart 2020
    Februari 2020
    Juni 2019
    Juni 2018
    Maart 2018
    Juli 2017
    April 2017
    December 2016
    Mei 2015
    Januari 2015
    September 2013
    Juli 2012
    Januari 2012
    November 2011
    Oktober 2011
    November 2010
    Augustus 2010
    Juli 2010
    Juni 2010
    April 2010
    Maart 2010
    Februari 2010

    Categories

    Alles

    RSS-feed

Powered by Maak je eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.